torstai 29. maaliskuuta 2012

Kesäinen kukkakoriste ompelukoneella


Näiden kukkien tekeminen on hauskaa ja helppoa. Työ käy ensimmäisestä ompeluharjoituksesta, mutta myös kokeneempi ompelija voi leikitellä väreillä ja tehdä tästä kukasta vaikkapa rintakoristeen äidille äitienpäivälahjaksi. Ohje on peräisin kirjasta Enemmän irti koneompelusta. Kyseisestä kirjasta löytyy paitsi kaava tähän työhön, myös muita kivoja ompelutöitä.

Valitse ensin kankaita, joiden värit sopivat toisiinsa. (Juuri tällaisia töitä varten kannattaa säilyttää pienetkin kangastilkut.) Tee paperista kaava terälehdelle ja leikkaa kuusi terälehteä sekä keskusympyrä. Voit käyttää myös harkkosakseja. Leikkaa lisäksi tukevasta kankaasta (esim. huovasta) hieman terälehtiä isommat taustakappaleet. Leikkaa myös kaksi taustakappaletta keskusympyrälle. 

Ompele kukin terälehti taustakankaaseen. Käytä värikästä ompelulankaa. Tässä vaiheessa voi todella vapauttaa itsensä huruuttelemaan koneella ympyrää, suoraa, siksakkia, eestaas, vinoon, poikittain tai ihan miten lystää. Ei haittaa, jos ommel ei ole suora, vaan kaikenlaisista mutkista tulee juuri näiden kukkien persoonallinen ilme. Kiinnitä sitten terälehdet keskusympyröihin siten, että toinen keskusympyrän taustoista jää kaikkien lehtien alle ja toinen päälle. Ihan ylimmäiseksi tulee keskusympyrä. Ompele kehää useita kertoja. 

Kiinnitä lopuksi työhön sopivan värinen suuri nappi kukkaan. (Alkuperäisessä ohjeessa tehtiin napinreikä, jolloin kukan pystyi kiinnittämään esim. takin nappiin. Tässä nappi toimii koristeena ja sen kiinnittäminen on samalla hyvä napinompeluharjoitus.) Voit kiinnittää kukan rintaneulaan tai ommella sen suoraan pistoilla esim. kangaskassiin tai (kankaiseen) hiuspantaan.

1 kommentti: