maanantai 1. lokakuuta 2012

Pirteä neulekissa


Tämä yksinkertainen neulekissa sopii vaikka ensimmäiseksi neulontatyöksi. Koulussa tämä sopii hyvin nelosluokkalaisille. Ennen kissan tekemistä täytyy harjoitella neulomista mallitilkulla, jotta neulomisesta tulee sujuvaa ja silmukkamäärä pysyy samana.

Ensin neulotaan kissan "talja", josta myöhemmin taitellaan kissa (ks. allaoleva mallikuva kissan taljasta). Valitaan väri, jolla halutaan neuloa pää ja luodaan 30 silmukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta, kunnes pääosa on halutun korkuinen. Vaihedetaan väriä ja neulotaan halutun levyinen raita. Jatketaan näin tekemällä erivärisiä raitoja, kunnes kissan vartalo päästä jalkojen alkamiskohtaan on halutun korkuinen. Sitten päätellään toisesta reunasta 2 silmukkaa, neulotaan yhdelle puikolle 10 silmukkaa (toinen jalka), päätellään välistä 5 silmukkaa (jalkojen väli), neulotaan toiselle puikolle 10 silmukkaa (toinen jalka) ja päätellään vielä viimeiset 3 silmukkaa. Taljan tekemistä jatketaan nyt neulomalla molemmat jalat vuorollaan halutun pituiseksi. Päätellään loputkin silmukat. 


Kädet neulotaan 16 silmukkaa käyttäen halutun pituisiksi. Häntä tehdään 10 silmukkaa käyttäen. Jos kissa on raitainen, myös häntään kannattaa tehdä raitoja.

Seuraavaksi taitellaan talja siten, että saumakohta tulee keskelle kissan selkäpuolta. Näin reunoihin päätellyt 2 ja 3 silmukkaa tulevat vastakkain keskelle pääteltyä viittä silmukkaa. Ommellaan reunat yhteen samalla villalangalla isosilmäistä, tylppäkärkistä neulaa käyttäen. Jätetään päälaki auki, täytetään kissa vanulla ja ommellaan sitten myös täyttöaukko umpeen.

Molemmat kädet ommellaan reunoista yhteen jättäen toinen pääty auki. Kädet täytetään vanulla ja ommellaan avoimen päädyn reunoja pitkin kiinni kissan vartaloon samanvärisellä villalangalla. Häntä ommellaan myös kiinni reunoista. Sen sisään työnnetään vanua esim. kynän perällä. Jos hännästä halutaan jäykkä ja "mutkikas", sisään voidaan taitella piipunrasseja, joiden avulla häntää voi sitten muotoilla. Häntä kiinnitetään kissan taakse samoin kuin kädet kissan sivuille.

Viimeistellään kissa ompelemalla muutamalla pistolla pään molempiin reunoihin kulma = korva. Liimataan korvan päälle pienet huopapalat. Liimataan kissalle myös langasta leikattu suu ja huovasta leikatut silmät ja nenä. Voidaan käyttää myös askartelusilmiä. Jos ne ovat ommeltavat, ne täytyy kiinnittää ennen kissan täyttämistä.

Eriyttäminen: Kissa voidaan tehdä myös yksivärisenä, ilman raitoja. Helpompi versio kissasta saadaan kun jätetään jalat, kädet ja häntä kokonaan tekemättä. Kissa on silloin istuvassa asennossa. Lopuksi voidaan kietoa kissan kaulan ympärille lanka rusetiksi. 

Lisätehtäväehdotuksia:

- Neulo kissalle kaulahuivi tai viitta
- Askartelu huovasta hattu kissalle
- Askartele kissalle pahvista miekka
- Tee kissalle tyllihame

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti