keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tee teehetki äidille

Jotta äitienpäiväaskartelut ei jäisi viime tippaan, niin nyt lienee syytä julkaista äitienpäiväkorttivinkki. (Etenkin niille, jotka aikovat tehdä sen ensi vuonna, jotta varmasti ehtivät.) Tässä siis Maija Myöhäsen vinkki, joka sopii isommille ja ohjatusti myös pienemmille askartelijoille.


1. Piirrä tai tulosta valkoiselle kartongille teekupin tai teekannun kuva. Mallissa käytetyt teekupit löytyivät googlen kuvahaulla hakusanalla "teacup template".

2. Suunnittele huolellisesti, millaisen kuvan piirrät teekupin kylkeen. Tee luonnokset suttupaperille. Suunnittele myös värimaailma yhteensopivaksi. Kuvion aiheena voi yksinkertaisimmillaan olla esim. pilkut, raidat tai iso sydän. Vaativampaan työskentelyyn sopii posliinimaalausaiheet (esim. kukat, kasvit, marjat, hedelmät, koukerot ja kiemurat). Esimerkiksi kasvikirjojen kuvia voi käyttää virikekuvina. 

3. Tehtyäsi huolellisen suunnitelman, piirrä kuva kartonkikuppiin tavallisilla puuväreillä tai akvarellipuuväreillä. Mallikorttien kuvat on tehty akvarellipuuväreillä piirtäen ja lopuksi on hyvin pienellä siveltimellä kostuttaen käyty väripinnat läpi. Metallinhohtopuuväreillä tai kultatusseilla tehdyillä yksityiskohdilla kupeista saa vielä arvokkaamman näköiset.

4. Leikkaa kuppi irti ääriviivoja pitkin.

5. Askartele teepussin lappu. Leikkaa oheisen mallin muotoinen pala kartongista. Kuvioi pala toiselta puolelta tai päällystä se kauniilla paperilla. Mallikuvissa on käytetty mainoslehdestä otettua ruusukuvaa, jonka värimaailma sopii hyvin kupin väreihin. Taita lappu kaksinkerroin siten, että kuvioitu puoli jää päälle. Avaa taitos ja tee lappusen keskelle reikä neulalla. Pujota reiästä pätkä ohutta virkkauslankaa, jonka toisessa päässä on solmu. Solmu jää taitoksen sisään. Levitä vielä liimaa taitoksen sisäpuolelle ja taita se kiinni. Tasaa reunoja tarvittaessa saksilla.

6. Kiinnitä langan toinen pää kupin takapuolelle siten, että lappu jää roikkumaan haluttuun kohtaan kupin etupuolelle.

7. Tee kartongista korttipohja.

8. Puolita pieni kakkupaperi ja liimaa se kortin alalaitaan siten, että leikattu reuna tulee tismalleen kortin alalaitaa vasten.

9. Liimaa teekuppi kakkupaperipalan päälle.

10. Kirjoita taakse/sisään omakeksimä toivotus tai runo äidille. Teippaa mukaan yksi pussi teetä, äidin makuun tietenkin.


Vinkkejä koristeluun:


 

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Värikkäät robotit

   

Tee robottityö näin:

Suunnittele robotti ensin lyijykynällä A3-kokoiselle paperille. Voit katsoa vinkkejä robotin suunnitteluun edellisestä blogikirjoituksesta. Näiden töiden virikkeenä käytettiin Fiona Wattin taidekirjojen robotteja. Kun robotti on valmis, maalaa paperi värikkääksi vesiväreillä. Tee kuivuneen värin päälle vielä roiskeita vesiväreillä, esim. hammasharjaa käyttäen tai sivellintä heilauttamalla. Kun väri on kokonaan kuivunut, maalaa robotin ääriviivat mustalla pullopeitevärillä hyvin pientä sivellintä käyttäen ja tarkasti lyijykynän jälkeä seuraten. Tämä vaihe on hieman haastava ja vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta.

     

torstai 31. tammikuuta 2013

Robotti Ruttunen 1R590EEEM


Tämän upean robotin piirsi 5-vuotias poikani. Minä ohjasin työskentelyä antamalla muutamia vinkkejä. Robotti syntyi näin:

Koska kyseessä on tussityö, hieman liukaspintainen paperi soveltuu mielestäni parhaiten työskentelyyn. Työ kannattaa luonnostella kuitenkin aluksi lyijykynällä. Ensimmäiseksi kehotin lasta tekemään robotin vartalon suorakulmion (käytin sanaa "laatikon") muotoisista osista. Tämän jälkeen kehotin tekemään tarkemmat yksityiskohdat robottimaisia esineitä (ruuveja, nopeusmittareita, vetoketjuja, imurin putkia, sähköjohtoja, antenneja, rullia, nappuloita jne.) jäljittelemällä. Näitä esineitä voi lasten kanssa tutkia perusteellisemminkin jo ennen työskentelyn aloitusta. Esineistä voi tehdä myös luonnoksia suttupaperille. Suttupaperille voi samalla harjoitella tekemään sähköjohdon kiemuraa ja mutkikasta salamaviivaa. Lapsen omat näkemykset robottimaisuudesta ovat tietenkin parhaita. Tässä työssä taiteilija suunnitteli robotin rintaan sähköisen näytön ja robotin taakse Batman-viitan helman.

Kun lyijykynäluonnos oli valmis, kehotin päällystämään viivan mustalla tussilla tarkasti lyijykynän viivaa seuraten. Jos tämä vaihe tuottaa vaikeuksia, voidaan piirtää myös suoraan tussilla ilman luonnos-välivaihetta.

Seuraavaksi väritetään robotin osat paksuilla (jumbo)tusseilla. Lapsi sai valita mieleisensä 2-4 robottimaista väriä. Raikas vihreä, sähäkkä oranssi, kylmä turkoosi ja metallinen harmaa olivat oivia valintoja. Vain valitut värit nostetaan työpöydälle. Jotta harmonia säilyy, muita värejä ei käytetä. Värittäessä kannustin lasta huolellisuuteen ja tarkkuuteen.

Upea työ saa parhaan arvostuksen, kun se laitetaan kauniisti esille. Työ voidaan myös "kehystää" liimaamalla se kartonkiseen taustaan, jonka sivut ovat 2 cm pidemmät kuin itse työn. Kaiken kruunaa työlle annettu nimi, jonka aikuinen voi kirjoittaa lyijykynällä esim. kehyksen alalaitaan. Kehotin lastani antamaan nimen, jossa on mukana koodimaisesti kirjaimia ja numeroita sekaisin. Hän antoi työlle nimeksi Robotti Ruttunen 1R590EEEM. Hauska nimi voi syntyä myös, jos lapsi saa itse kirjoittaa numeroita ja kirjaimia sekaisin.