keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kortti isälle


Isänpäivä lähestyy. Tee isälle kortti, jota komistaa paperista taiteltu origamipaita. Käytä valmiiksi kuvioitua paperia tai kuvioi paperi itse. Tarvitset A4-kokoisen paperin. Jos kuvioit paidan itse, taita paperi ensin kuviointia varten puoliksi (A5-kokoon), avaa paperi ja koristele toinen näistä A5-kokoisista puolikkaista viivoin, raidoin, ruuduin tai pistein. Voit käyttää koristelussa apuna viivoitinta ja tehdä kuviot esimerkiksi tussilla, puuvärillä tai kulta- ja hopeatussilla. 

* Aloita origami taittamalla paperi pituussuunnassa tarkasti kaksinkerroin. Jätä kuvioitu puoli ulkopuolelle.


* Avaa paperi ja taita sen molemmat reunat äsken tehtyyn taitteeseen alla olevan kuvan mukaisesti.


* Taita hihat alla olevan kuvan mukaisesti. Huomaa, että paperin sivun yli taittuva osa on hihaa. Älä tee hihoista liian leveitä. Voit kurkistaa toiselle puolelle varmistaaksesi, että hiha on sopivan levyinen.


* Käännä paperi toisin päin ja ylösalaisin. Tee toiseen laitaan noin sentin levyinen taitos, kuten alla olevassa kuvassa.


* Käännä työ taas toisin päin ja taita paidan kaulukset alla olevan kuvan mukaisesti.


* Taita paperin alareuna kaulusten alle, kuten alla olevassa kuvassa. Paita on valmis.


* Askartele vielä kravatti paperista tai kankaasta leikkaamalla. Liimaa kravatti paikoilleen. Vaihtoehtoisesti paitaan voi liimata myös nappeja. Liimaa valmis paita kartongista leikattuun korttipohjaan ja kirjoita taakse isänpäiväntervehdys.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Värikkäät frottage-talot


Tämän työn alkuperäinen ohje löytyy Fiona Wattin kirjasta The Usbornre Complete Book of Art Ideas. Alkuperäisessä ohjeessa talot koottiin eri papereille tehdyistä palasista. Minä tein kuvassa olevan työn suoraan yhdelle paperille.

* Piirrä A3-kokoiselle paperille mustalla vahaliidulla, viivoitinta apuna käyttäen, 2-5 pystysuoraa seinäviivaa, jolloin kuvaan tulee 3-6 taloa. Mitä enemmän taloja on, sitä tarkempia yksityiskohtia joutuu tekemään ja sitä haastavammaksi työskentely käy. Jaa kaikki talot viivoittimella vielä vaakasuunnassa 2-3 osaan ja piirrä taloille katot. 

*Väritä jokainen osa frottage-tekniikalla, liitu lappeellaan.  Tee vierekkäiset osat aina eri värein. 

* Maalaa jokainen osa vesivärillä. Käytä samaa väriä, jota käytit kunkin osan frottagessa. Maalaa myös taivas. Anna työn kuivua kokonaan.

* Piirrä mustalla vahaliidulla ovet, ikkunat ja muut yksityiskohdat taloihin.

VINKKI ALKUOPETUKSEEN: Jokainen tekee yhden talon A3-paperille. Talot leikataan irti ja koko luokan työt liimataan vieri viereen yhteiselle taustalle.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Frottage - kokeiluja

Kokeile millaisia jälkiä saat kodin tai koulun erilaisista pinnoista ja esineistä. Tutki myös pihalta löytyviä pintoja. Aseta vain paperi pinnan päälle, pidä se paikallaan ja hankaa päältä liidulla tai lyijykynällä. Kokoa kokeiluistasi vaikkapa tällainen kollaasi:


perjantai 19. lokakuuta 2012

Liituprinsessa ja olkihattu


Tässä työssä frottagea on hyödynnetty yhtenä tekniikkana piirustus- ja maalaustekniikan rinnalla. Ennen työn syntymistä tein kaikenlaisia frottagekokeiluja kotoa löytyvillä esineillä, esim. koruilla, koriste-esineillä, korinpohjalla jne. Varsinaisen työn aloitin hahmottelemalla hattupäisen naisen lyijykynällä ja lopuksi vahvistin ääriviivat mustalla vahaliidulla. Sitten väritin osia kuvasta mustalla vahaliidulla frottagetekniikkaa käyttäen. Naisen hattu on väritetty tarkasti reunoja myötäillen ripsiliinan päällä. Hatun sisäosaa värittäessäni käänsin paperia eri kulmaan. Myös hiukset tein ripsiliinan päällä, mutta siten, että kuvio on hiusten suuntaisesti. Kääntelin paperia useita kertoja eri asentoon hiuksia värittäessäni, jotta hiuksista tuli hieman lainehtivat. Korvakorun tein ison koristekuvioisen korun päällä ja kuvion naisen paitaan lautasliinatelineen päällä. Taustaan tein erilaisia kuvioita koristekuvioisella hiuspannalla sekä rottinkisen alustan ja tapletin päällä. Kun kuvioita oli riittävästi, maalasin kuvan vesiväreillä. Käytin pelkästään lämpimiä puna-oranssin sävyjä. Ihoa maalatessani käytin vähemmän väriä ja enemmän vettä, jolloin väristä tuli kauniin kuultava. Lisäsin hieman punertavaa sävyä poskiin ja varjokohdiksi kaulaan. Lopuksi lisäsin vielä joitain yksityiskohtia liidulla. Silmät ja ripset tein mustalla puuvärillä.

Olen jo kauan miettinyt blogilleni logoa ja yhtäkkiä huomasin sen syntyneen. Tässähän se tietenkin on, liituprinsessa olkihattu päässään.

Syksyinen lehti frottage-tekniikalla


Tämä on helppoa ja hauskaa. Lehtifrottagen tekeminen onnistuu pieniltäkin koululaisilta, tosin paperin paikallaan pitäminen värittämisen ajan on haastavaa.

Haetaan syksyinen lehti ja laitetaan se työpöydälle alapuoli ylöspäin. Lehden päälle asetetaan paperi. Pyritään pitämään paperi koko työskentelyn ajan tiukasti paikoillaan. Voidaan myös kiinnittää paperi sinitarralla nurkistaan alustaan värittämisen ajaksi. Väritetään paperin päältä ruskealla vahaliidulla, liitu lappeellaan, kunnes lehtiruoti ja lehden reunat tulevat tarkasti näkyviin. Tutkitaan sitten syksyn lehtien värejä ja maalataan paperille syksyisiä sävyjä vesiväreillä. Lehden voi myös leikata irti ääriviivoja pitkin ja liimata tummalle taustapaperille. Toinen vaihtoehto on tehdä samalle paperille useita lehtiä ja maalata kukin eriväriseksi. 

Värikäs frottage-kuvio


Tämän työn hauska pintarakenne syntyy nopeasti ja helposti frottagetekniikalla. Frottagen voi tehdä minkä tahansa karhean, epätasaisen tai kohokuvioisen pinnan päällä ja ensin kannattaakin tutkia, millaisia jälkiä ympäristöstä (seinät, matot, pöydät, ritilät, koristeet jne.) saa. Paperi asetetaan pinnan päälle ja väritetään paperia liidulla/kynällä, jolloin pinnan koholla olevat kohdat tulevat näkyviin.

Yllä oleva työ on tehty näin:

* Piirustuspaperi jaetaan ensin neljään osaan taittamalla. 
* Paperi asetetaan esim. vanhan ripsiliinan päälle.
* Väritetään yksi taitteiden rajaama alue veteen liukenemattomalla vahaliidulla, liitu lappeellaan. Pidetään paperi tiukasti paikoillaan, ettei se pääse liikahtamaan.
* Käännetään paperi eri suuntaan ja väritetään toinen alue. Tehdään näin myös kolmas ja neljäs alue.
* Laveerataan lopuksi jokainen alue erivärisellä vesivärillä. 

torstai 4. lokakuuta 2012

Hurjat Halloween-hämähäkit


* Harjoittellaan ensin hämähäkinseitin piirtämistä suttupaperille. Aloitetaan piirtämällä seitin keskipiste, joka kannattaa sommittelusyistä sijoittaa kolmanneksen päähän paperin ylä- ja sivulaidasta. Pisteestä piirretään n. 7 säiettä eri suuntiin. Säikeiden välille piirretään kaaret. Piirretään ensin keskipistettä lähinnä olevat kaaret ja edetään siitä poispäin. Mallikuvasta näkee kaaren suunnan. Luokassa seittiä voidaan harjoitella piirtämään opettajajohtoisesti, niin että opettaja näyttää taululla jokaisen vaiheen. Jatketaan, kunnes seitti on halutun kokoinen.

* Harjoittelun jälkeen piirretään seitti oikealle paperille lyijykynällä.

* Laverataan paperi esim. sinipunaisilla sävyillä.

* Kun laveeraus on kuivunut, vahvistetaan seitti mustalla tussilla.

* Väritetään isohko värityskuva hämähäkistä, leikataan se irti ja liimataan seitin päälle. Värityskuvia löytyy googlen kuvahaulla hakusanoilla "coloring spider". Voidaan ottaa väritykseen malli oikean hämähäkin kuvasta. Isommat lapset voivat piirtää hämähäkin myös kokonaan itse.


maanantai 1. lokakuuta 2012

Pirteä neulekissa


Tämä yksinkertainen neulekissa sopii vaikka ensimmäiseksi neulontatyöksi. Koulussa tämä sopii hyvin nelosluokkalaisille. Ennen kissan tekemistä täytyy harjoitella neulomista mallitilkulla, jotta neulomisesta tulee sujuvaa ja silmukkamäärä pysyy samana.

Ensin neulotaan kissan "talja", josta myöhemmin taitellaan kissa (ks. allaoleva mallikuva kissan taljasta). Valitaan väri, jolla halutaan neuloa pää ja luodaan 30 silmukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta, kunnes pääosa on halutun korkuinen. Vaihedetaan väriä ja neulotaan halutun levyinen raita. Jatketaan näin tekemällä erivärisiä raitoja, kunnes kissan vartalo päästä jalkojen alkamiskohtaan on halutun korkuinen. Sitten päätellään toisesta reunasta 2 silmukkaa, neulotaan yhdelle puikolle 10 silmukkaa (toinen jalka), päätellään välistä 5 silmukkaa (jalkojen väli), neulotaan toiselle puikolle 10 silmukkaa (toinen jalka) ja päätellään vielä viimeiset 3 silmukkaa. Taljan tekemistä jatketaan nyt neulomalla molemmat jalat vuorollaan halutun pituiseksi. Päätellään loputkin silmukat. 


Kädet neulotaan 16 silmukkaa käyttäen halutun pituisiksi. Häntä tehdään 10 silmukkaa käyttäen. Jos kissa on raitainen, myös häntään kannattaa tehdä raitoja.

Seuraavaksi taitellaan talja siten, että saumakohta tulee keskelle kissan selkäpuolta. Näin reunoihin päätellyt 2 ja 3 silmukkaa tulevat vastakkain keskelle pääteltyä viittä silmukkaa. Ommellaan reunat yhteen samalla villalangalla isosilmäistä, tylppäkärkistä neulaa käyttäen. Jätetään päälaki auki, täytetään kissa vanulla ja ommellaan sitten myös täyttöaukko umpeen.

Molemmat kädet ommellaan reunoista yhteen jättäen toinen pääty auki. Kädet täytetään vanulla ja ommellaan avoimen päädyn reunoja pitkin kiinni kissan vartaloon samanvärisellä villalangalla. Häntä ommellaan myös kiinni reunoista. Sen sisään työnnetään vanua esim. kynän perällä. Jos hännästä halutaan jäykkä ja "mutkikas", sisään voidaan taitella piipunrasseja, joiden avulla häntää voi sitten muotoilla. Häntä kiinnitetään kissan taakse samoin kuin kädet kissan sivuille.

Viimeistellään kissa ompelemalla muutamalla pistolla pään molempiin reunoihin kulma = korva. Liimataan korvan päälle pienet huopapalat. Liimataan kissalle myös langasta leikattu suu ja huovasta leikatut silmät ja nenä. Voidaan käyttää myös askartelusilmiä. Jos ne ovat ommeltavat, ne täytyy kiinnittää ennen kissan täyttämistä.

Eriyttäminen: Kissa voidaan tehdä myös yksivärisenä, ilman raitoja. Helpompi versio kissasta saadaan kun jätetään jalat, kädet ja häntä kokonaan tekemättä. Kissa on silloin istuvassa asennossa. Lopuksi voidaan kietoa kissan kaulan ympärille lanka rusetiksi. 

Lisätehtäväehdotuksia:

- Neulo kissalle kaulahuivi tai viitta
- Askartelu huovasta hattu kissalle
- Askartele kissalle pahvista miekka
- Tee kissalle tyllihame