torstai 31. tammikuuta 2013

Robotti Ruttunen 1R590EEEM


Tämän upean robotin piirsi 5-vuotias poikani. Minä ohjasin työskentelyä antamalla muutamia vinkkejä. Robotti syntyi näin:

Koska kyseessä on tussityö, hieman liukaspintainen paperi soveltuu mielestäni parhaiten työskentelyyn. Työ kannattaa luonnostella kuitenkin aluksi lyijykynällä. Ensimmäiseksi kehotin lasta tekemään robotin vartalon suorakulmion (käytin sanaa "laatikon") muotoisista osista. Tämän jälkeen kehotin tekemään tarkemmat yksityiskohdat robottimaisia esineitä (ruuveja, nopeusmittareita, vetoketjuja, imurin putkia, sähköjohtoja, antenneja, rullia, nappuloita jne.) jäljittelemällä. Näitä esineitä voi lasten kanssa tutkia perusteellisemminkin jo ennen työskentelyn aloitusta. Esineistä voi tehdä myös luonnoksia suttupaperille. Suttupaperille voi samalla harjoitella tekemään sähköjohdon kiemuraa ja mutkikasta salamaviivaa. Lapsen omat näkemykset robottimaisuudesta ovat tietenkin parhaita. Tässä työssä taiteilija suunnitteli robotin rintaan sähköisen näytön ja robotin taakse Batman-viitan helman.

Kun lyijykynäluonnos oli valmis, kehotin päällystämään viivan mustalla tussilla tarkasti lyijykynän viivaa seuraten. Jos tämä vaihe tuottaa vaikeuksia, voidaan piirtää myös suoraan tussilla ilman luonnos-välivaihetta.

Seuraavaksi väritetään robotin osat paksuilla (jumbo)tusseilla. Lapsi sai valita mieleisensä 2-4 robottimaista väriä. Raikas vihreä, sähäkkä oranssi, kylmä turkoosi ja metallinen harmaa olivat oivia valintoja. Vain valitut värit nostetaan työpöydälle. Jotta harmonia säilyy, muita värejä ei käytetä. Värittäessä kannustin lasta huolellisuuteen ja tarkkuuteen.

Upea työ saa parhaan arvostuksen, kun se laitetaan kauniisti esille. Työ voidaan myös "kehystää" liimaamalla se kartonkiseen taustaan, jonka sivut ovat 2 cm pidemmät kuin itse työn. Kaiken kruunaa työlle annettu nimi, jonka aikuinen voi kirjoittaa lyijykynällä esim. kehyksen alalaitaan. Kehotin lastani antamaan nimen, jossa on mukana koodimaisesti kirjaimia ja numeroita sekaisin. Hän antoi työlle nimeksi Robotti Ruttunen 1R590EEEM. Hauska nimi voi syntyä myös, jos lapsi saa itse kirjoittaa numeroita ja kirjaimia sekaisin.